E-Ticaret Firması Nasıl Kurulur Rehberi 2021
Günümüzde artık ticaret sektörü çok farklı alanlara yayılıp hızlıca gelişmeye başladı. Bununla birlikte son yıllarda popüler bir şekilde internetten ürün almak çok yaygınlaştı. Peki bu sistem neydi ve ne işe yarıyordu?
Bu sistemin adı E-ticaret. Yani ürün ve hizmetlerin satış, ödeme ve gönderi işlemlerinin mobil veya web üzerinden yapılmasına E-ticaret denilmektedir. Özellikle internet mağazacılığının çok daha fazla ürün barındırması, mesai saatinin olmayışı ve kolay ödeme imkanları insanları bu alana yöneltti. Bir de son yıllarda yine devletin sağlamış olduğu girişimcilik fonundan yararlananlar bu alana yönelmek istediler.
E-ticarette adını duyurmak isteyen firmalar ise çok farklı şekilde tüketiciye ulaşmak için reklam ve yazılım işlerinin içerisinde olmaktadır.
E- Ticaret Türleri Nelerdir?
-Şirket ve Kamu İdaresi
-Şirket ve Tüketici (B2C e-Ticaret)
-Şirketler Arası (B2B e-Ticaret)
-Tüketici ve Kamu İdaresi
Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan türler ise Şirket ve Tüketici ve Şirketler arası olan sistemdir.
E-Ticaret’in Avantajları
Birçok ürünün kıyaslaması yapılabilir. Yani gerçek mağazada pahalı olan bir ürünü sanal mağazalar aracılığıyla gezip uygun fiyatlı olanı alma opsiyonu sunar. Diğer bir husus ise ürün yorumlarının takip edilebilmesidir. Yani ürünün kaliteli olup olmadığı, alan kişilerin üründen memnun kalıp kalmadığı yorumlar sayesinde görülebilmektedir. Yine müşteri açısından bakıldığında almak istediği ürünler kampanya dahilinde ucuzladığında ürüne daha rahat bir şekilde erişebilmektedir.
Satıcı açısından bakıldığında ise fiziksel mağazalara göre ürünü daha az vergi ödeme durumundadır. Ayrıca sosyal medya üzerinden ürününün reklamını daha kolay şekilde yapabilir. Bu da kolay internet kullanımını gözler önüne sermektedir. Üstelik görülen yorumlar sayesinde ürünlerinin popülerliği artarak daha fazla ürün satabilir ve reklamını daha rahat şekilde yapabilir.
E-Ticaret Firması Nasıl Kurulur?
E-Ticaret firması kurmak için tabiî ki birkaç şart aranmaktadır. Öncelikle E-ticaret Ticareti kuruluşunu yapmak gerekmektedir. Şirketin fatura kesebilecek düzeye gelmesi için şirketin öncelikle usulünün belirlenmesi gerekmektedir. Bunlar ise 3 alt madde halinde sıralanabilir;
Ticaret Şahıs Şirketi
Ticaret Anonim Şirketi
Ticaret Limitet Şirketi
Daha sonrasında ise insanların karşısına çıkacak olan husus Genel izin ve Başvurular olacaktır. Bunlar ise;
1)SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu)
2) Vergi Dairesi
3)Ticaret Odası
4)Belediye
Bu hususların yanında son olarak ise bu işi yapacak olan kişilerin katlanacağı vergi mükellefiyetleri vardır. Bunlar kısaca;
1)Her ay Bağkur primi
2)Aylık Stopaj
3)Her yıl bir kere yasal defter tasdikleri
4)Aylık Mali Müşavir ücreti
5)Her ay ödenecek olan KDV
6)Geçici Vergiler
Genel olarak bakıldığında bu işlemleri yapabilecek kişiler, onay gelmesinin ardından E-ticaret’e başlayabilir ve yeni bir serüvene atılabilirler. Bu işe zamanını ve parasını ayırabilecek olan kişilerin günümüz şartlarında kaçırılmayacak bir fırsat olarak önlerine çıkan bu seçenek, uzun yıllar da adından sıkça söz ettireceğe benziyor.